Salı, Aralık 05, 2017

Bağırsak Ağrısı Hakkında Merak Edilenler

Karın içinde sizlerinde bildiği gibi pek organımız bulunuyor. Üstelik bu organların tümü birbirine oldukça yakın. O nedenle çoğu zaman karına bağlı bir ağrı şikayeti ile karşı karşıya kaldığımızda neden kaynaklandığını açıklayamayabiliyoruz. Ama ağrıların türü aslında neye bağlı oluştuğu hakkında ipucu veriyor. Örneğin: Yaşadığınız ağrı, genellikle yemeklerin ardından meydana geliyorsa ve bir süre ağrıyıp sindirim sisteminizi etkiliyorsa siz büyük bir ihtimalle bağırsak ağrısı çekiyorsunuz. Bugün sizlere bağırsak ağrısı hakkında merak edilenleri sıraladık. Tüm merak ettiğiniz gelişmeleri derlediğimiz bilgiler ışığında öğrenebilirsiniz.

Bağırsak Ağrısı Neden Meydana Gelir?
Çoğu zaman başımıza gelen bağırsak ağrısı pek çok faktöre bağlı gelişebiliyor. O nedenle bağırsak ağrısına sebebiyet veren nedenleri daha açık ifade etmek açısından iki grupta toplayabiliriz. Üst bağırsak ağrıları; ince bağırsağın tıkanması, ince bağırsak kanseri, mide-bağırsak iltihabı, sindirim sistemine bağlı sorunlar, zararlı bakterilerin varlığı ve ülser gibi belirtilere bağlı oluşabiliyor. Alt bağırsak ağrıları ise kolon tıkanıklığı, apandisit, kalın bağırsak kanseri ve bağırsak tıkanıklığı gibi faktörlerden dolayı meydana gelebiliyor.

Bağırsak Ağrısı Belirtileri Nelerdir?
Kişinin yaşam kalitesini düşüren bağırsak ağrısı, eğer belirli bir hastalıktan dolayı yaşanıyorsa ağrıyla beraber bazı şikayetler de hissedilebilir. Ancak tüm belirtiler genellikle sindirim sistemine bağlı olarak yaşanır. Kabızlık, ishal, gaz ve karında görülen şişlikler en yaygın belirtilere örnek gösterilebilir.  

Bağırsak Ağrısı Tedavisi Nasıl Yapılır?
Ağrının düzeyine göre yapılacak tedavi yöntemi değişiklik gösterebilir. Kanser veya tümör gibi çeşitli ciddi hastalıklarda genellikle kolonoskopi ve endoskopi gibi tetkikler uygulanarak hastaya uygun tedavi yöntemi belirlenir. Ancak hafif düzeyde ve geçici bir ağrınız varsa yediklerinize mutlaka suretle dikkat etmeniz gereklidir. Doktorunuzun önerdiği ağrı kesici ilaçları kullanım önerisine göre alabilirsiniz. Ayrıca bol bol sıvı tüketimini artırmanızda da fayda var.
Midenizi rahatlatması açısından kendinize  nane veya tarçın çayı da yapabilirsiniz. Emin olun bu gibi bitkisel çaylar, bağırsak ağrılarınızı bir süreliğine kesecek ve sizi rahatlatacaktır. Karnınızda ağrıyla birlikte şişliklerin de olduğundan yakınıyorsanız masajın rahatlatıcı etkisini deneyin. Böylelikle hem karın şişliğinizi dağıtacak hem de kendinizi daha dingin hissedeceksiniz.  Doktorunuz öneriyorsa probiyotik mucizesini de deneyebilirsiniz.  Bu sayede ağrının yanı sıra ishal, kusma ve kabızlık şikayetlerinizden de kurtulabileceksiniz.

Günümüzün en sık yaşanan hastalığı bağırsak ağrısı hakkında tüm ayrıntılı bilgilere Memorial sağlık ekibinin online sitesi üzerinden ulaştım. Sizler de Memorial online platformuna tıklayarak, merak ettiğiniz tüm sağlık bilgilerini öğrenebilme şansı elde edebilirsiniz.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder