Cumartesi, Mart 28, 2015

Alerji - Mayıs Papatyası

Mart ayı boyunca yazmamamın bir nedeni, bahanesi olmalıydı elbette...
Ama yok.. Yazmak istemedim, içimden gelmedi yazamadım...

Alerjim tavan yapmış boyuttayken feci yan etkilerinden dolayı alerji ilacımı bırakmaya karar verdim... Hemen söyleyeyim alerji testi yaptırdım ama neye alerjim olduğu ortaya çıkmadı, son 2 senedir alerjim ortaya çıktı...
Kendimce bir iki bir şey tahmin ediyorum tabi, ona göre de önlem alıyorum.. Ama önlem almak yetmiyor maalesef, atak halinde gelen hapşırıklarımı, göz kaşınmalarımı, yaşarmalarını kontrol altına almam gerekiyor... Yoksa ileride astıma dönüşme ihtimali çok yüksekmiş.. İzmir ya da İstanbul'da bir uzmana gidene kadar idare edeceğim artık...
İlaç yerine doğal olarak ne kullanabileceğimi araştırırken mayıs papatyasıyla karşılaştım...
Bir çok yerde okudum ve 21 gün boyunca sabah akşam çay olarak içildiğinde hissedilir şekilde alerjiyi kontrol altına aldığını okudum.. Hatta daha uzun süreli kullanımlarda tamamen yok edebildiğini öğrendim..
Öğrenir öğrenmez aktara koşup aldım.. Bugün 10. gün ve ataklarım ciddi şekilde azaldı.. Gözlerim eskisi gibi dolu dolu değil...
Sabah akşam kaynar suyun içine bir tatlı kaşığı kadar koyarak demliyorum, ılımaya yüz tutunca içiyorum.. Tadı pek güzel değil maalesef ancak etkileri güzel o yüzden tadını düşünmüyorum bile :)


Aşağıda mayıs papatyasının güzelliklerini de sıralayalım...

Çocuklara özellikle, kramplarda ve karın ağrılarında papatya çayı içirilebilir. 
Papatya çiçeği, gaz birikiminde, ishalde, deri döküntülerinde, mide rahatsızlıklarında ve balgamlanmalarda yardım eder. 
Ayrıca, adet görme aksaklıklarında, adet görememe hallerinde ve daha başka nitelikteki,  dölyatağı (rahim)  şikayetlerinde, uykusuzluk, testis iltihabı, yüksek ateş, yara  ve diş ağrılarında yardımcı olabilir. 
Papatya, terletici, sakinleştirici ve kramp çözücü etkilere sahip olmasının yanı sıra, her tür iltihaplanmalarda ve özellikle mukoza iltihaplarında dezenfeksiyon ve iltihap kurutucu olarak kullanılabilir. 
Göz ve gözkapağı iltihaplarında, kaşıntılı ve akıntılı deri döküntülerinde dıştan kompres ve yıkama olarak, diş ağrısında gargara olarak ve ayrıca yaraların yıkanmasında kullanılır. 
Bir olay yüzünden kızgınlığa kapıldığınızda veya sinirlendiğinizde, hemen bir bardak papatya çayı içiniz; kalbiniz zarar görmeden, hemen sakinleşeceksiniz.
Ağrılı bölgelere, kurutulmuş papatya ile doldurulmuş sıcak yastıklar koymak (Bitki Yastığı) da özellikle önerilir. 
Yatıştırıcı etki içeren papatya banyoları ve yıkanmaları da tüm sinir sistemini en iyi biçimde etkiler. Ağır hastalıklardan, bitkinlik hallerinden sonra kendinizi çok iyi hissetmeye başlayacak ve rahatlayacaksınız. 
Yüz ve cilt güzelliği bakımında da papatyayı unutmamalısınız. 
Kaynatılmış bitki suyu ile haftada bir kere yüzünüzü yıkayacak olursanız, cildinizin nasıl tazelendiğini ve sağlıklı bir renk kazandığını göreceksiniz. 
Saç bakımında da, özellikle saçları açık renk olanlar, kaynatılmış papatya suyu kullanmalıdırlar. Böyle yıkanacak olurlarsa, saçlarınız güzelleşecek ve göz okşayıcı parlaklık kazanacaktır. 
Papatya merhemi, basura karşı kullanılabilir.  
Papatya buğusu kullanarak, nezle ve sinüzit kısa sürede iyileştirilebilir. 
Antik çağda bile, sinir ağrıları ve romatizma, papatya yağı ile masaj yapılarak tedavi ediliyordu. 
Eski bitki kitaplarında yazdığına göre, papatya yağı, organların yorgunluğunu alır ve kaynatılmış bitki lapası hasta mesanenin üstüne uygulandığında, ağrıları hafifletebilir.

2 yorum:

  1. Dogustan alerjik oldugum icin bu yasadigin rahatsizliklari o kadar normallestirmisim ki ne iyi gelir acaba diye arastirma geregi d uymamisim ;))) Senin icin cok daha zordur eminim. Benim ataklar henuz baslamadi ama son iki yildir daha rahat geciriyorum bahar donemini. Ama bu kuru mutlaka deneyecegim, garantiye alayim ben yine de ;)) Bir de olumlu dusunmenin , yani bu sene alerji ataklari yasamayacagim, hasta olmayacagim , gibi telkinler de ise yaradi ben de. Ya da ben oyle zannettim ;)))) Yazi cok faydali olmus balbocugum, eline saglik ;))

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Keşke benim de neye alerjim olduğu bilinebilseydi de ben de alternatif aramak zorunda kalmasaydım :( çok zormuş alerjik olmak Allahım sana da kolaylık versin balımm :)

      Sil